Verband tussen lagere BMI, vruchtensap en andere leefstijlfactoren

In tegenstelling tot wat sommige overheidsinstellingen suggereren, toont een recente  observatiestudie een statistisch verband aan tussen vruchtensapconsumptie en een lagere BMI (body mass index). 

In tegenstelling tot wat sommige overheidsinstellingen suggereren, toont een recente observatiestudie een statistisch verband aan tussen vruchtensapconsumptie en een lagere BMI (body mass index). 

De Food4Me-studie, die werd uitgevoerd in zeven Europese landen, verzamelde gegevens van 1441 volwassen Europeanen. De deelnemers vulden een online voedselfrequentievragenlijst in over hun eet- en drinkgewoonten. Hierbij gaven ze ook hun lichaamsgewicht, lengte en tailleomvang op. 
De resultaten toonden een significant verband tussen vruchtensapconsumptie en een lager BMI, samen met factoren als het eten van vette vis, meervoudige onverzadigde vetten, noten, zuivel, volkorengranen en meer vezels, fruit en groenten. Andere factoren, zoals de tijd die zittend wordt doorgebracht, werden geassocieerd met een hogere BMI. 
De uitkomsten onderstrepen het belang van een gezonde levensstijl om het gewicht onder controle te houden. In tegenstelling tot eerdere opvattingen blijkt het drinken van vruchtensap onderdeel van een gunstig voedingspatroon dat juist bijdraagt en niet afdoet aan een gezond gewichtsstreven. 

Meer informatie: Celis-Morales C et al. (2017) Correlates of overall and central obesity in adults from seven European countries: findings from the Food4Me Study. Eur J Clin Nutr. Available at: https://www.nature.com/articles/s41430-017-0004-y

1