Bewerken van fruit kan de glycemische index verlagen

Er bestaan verschillende visies op de effecten van gemalen fruit (uit de blender) op de bloedsuikerspiegel en zelfs op ziekterisico’s. Hierom werd onderzocht hoe het blenden van vruchten van invloed kan zijn op het postprandiale glucoseniveau (bloedsuikergehalte na de maaltijd).

Er bestaan verschillende visies op de effecten van gemalen fruit (uit de blender) op de bloedsuikerspiegel en zelfs op ziekterisico’s. Hierom werd onderzocht hoe het blenden van vruchten van invloed kan zijn op het postprandiale glucoseniveau (bloedsuikergehalte na de maaltijd). 
Een onafhankelijke laboratoriumstudie van de universiteit van Plymouth, Engeland, onderzocht bij 28 volwassenen tussen 20 en 27 jaar de bloedsuikerreactie op geblende en hele vruchten. In tegenstelling tot de verwachtingen zorgden vruchten die waren fijngemalen in een Nutribullet-blender voor een significant lagere glycemische index (GI 32,7) dan de consumptie van hele vruchten (GI 66,2). 
Zelfs bij verse mango, die een hoge GI heeft, werden er geen verschillen gevonden tussen geblende en hele vruchten. De GI voor vruchten is een waarde die aanduidt hoe snel die vruchten de bloedsuikerspiegel verhogen[1]. Om een idee te krijgen: de GI-waarden voor witbrood, spaghetti, rauwe banaan en sinaasappel zijn respectievelijk 72, 49, 51 en 43.[2] 
De auteurs merken op dat ook andere studies aantonen dat blenden de GI-reactie kan veranderen. Er is geopperd dat de aanwezigheid van amylase in het speeksel de zetmeelhydrolyse tijdens of na het kauwen van hele vruchten versnelt, wat tot een groter aanbod glucose leidt en daarmee ook tot een hoger opnametempo. Verder onderzoek is nodig om dit te bevestigen. 
Hoewel deze studie niet naar vruchtensap keek, ondersteunt ze wel het bewijs dat bewerkt fruit geen negatieve impact op de bloedsuikerspiegel heeft. Zo geeft de International Table van GI-waarden aan dat 100% appelsap een GI van 41 heeft, terwijl de GI van 100% sinaasappelsap 50 is. Om meer context te geven: volkorenbrood heeft een GI van 69 en gekookte havermout een GI van 55. Beide worden beschouwd als gezonde zetmeelrijke koolhydraten, maar hun GI’s zijn hoger dan die van vruchtensap. 

Meer informatie: 
Redfern KM et al. (2017) Nutrient-extraction blender preparation reduces postprandial glucose responses from fruit juice consumption. Nutr Diabetes 7(10): e288. Zie hier