Koolhydraten en suikers in vruchtensap

De koolhydraten in vruchtensap, inclusief de suikers, komen van nature uit het fruit waaruit het sap geperst is.

Vruchtensap mag nooit toegevoegde suikers bevatten. Het is wettelijk verboden, of het vruchtensap nu uit concentraat afkomstig is of niet. [1] Als op de verpakking ‘vruchtensap’, ‘puur vruchtensap’ of ‘100% vruchtensap' staat, is dat het enige wat erin mag zitten volgens de Europese wetgeving. 

Waarom gebruiken we de term ‘suikers’ in plaats van ‘suiker’? 

Vaak wordt de meervoudsvorm van ‘suiker’ gebruikt om aan te geven dat er in vruchtensappen een mix van verschillende, van nature voorkomende suikers zit. Voorbeelden hiervan zijn fructose, glucose en sucrose. 

Zijn natuurlijke suikers beter? 

Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige of toegevoegde suikers. Te veel suiker - uit in welk voedingsmiddel dan ook - is niet goed voor de gezondheid, dus is het van belang om te weten hoeveel suiker er in eten en drinken zit. 

Hoeveel suiker zit er in vruchtensap? 

Vruchtensap bevat zo'n 10% suiker, wat betekent dat een glas van 150ml gemiddeld 13,5g suikers bevat.2 Om de suikers in sap in perspectief te plaatsen: in totaal bevat een glas van 150ml slechts 34% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 2000 Kcal. [2] Hoewel sinaasappelsap en andere sappen rijk zijn aan voedingstoffen (bijvoorbeeld 100ml vruchtensap bevat ongeveer 220mg micronutriënten), is het altijd van belang om deze met mate te drinken. Zo nu en dan een klein glaasje zou moeten kunnen. 

Wat zijn vrije suikers en hoeveel daarvan zit er in sap? 

Richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijven voor om maximaal 10% en bij voorkeur zelfs maximaal 5% ‘vrije suikers’ te consumeren. Vrije suikers zijn suikers die aan etenswaren zijn toegevoegd, maar ook van nature aanwezige suikers. Bijvoorbeeld in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën (kcal) per dag nodig heeft, komt het advies van maximaal 10% neer op 50 gram vrije suikers per dag. [3] [4] Vruchtensap zoals sinaasappelsap bevat zo'n 10% suiker, wat betekent dat een glaasje van 150ml gemiddeld 13,5g suikers bevat. Om de suikers in sap in perspectief te plaatsen: in totaal bevat zo’n glaasje slechts 35% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. [5] Hoewel sinaasappelsap en andere sappen rijk zijn aan voedingstoffen (zo bevat 100ml vruchtensap bijvoorbeeld 36,4 mg vitamine C), is het van belang om deze met mate te drinken. 

Hoe past een glaasje sap binnen een gezonde levensstijl? 

Het Voedingscentrum heeft in 2017 de Schijf van vijf vernieuwd.5 Producten die negatieve gezondheidseffecten hebben als je er veel van neemt staan niet langer in het advies voor dagelijkse consumptie. Voedingsmiddelen die veel suiker (toegevoegd maar ook van nature) bevatten, vallen in een aparte categorie: de dagkeuze en de weekkeuze. De dagkeuze bestaat uit producten met maximaal 75 kilocalorieën, 1,7 gram verzadigd vet en 0,5 gram zout per portie. De weekkeuze bestaat uit producten waarin meer energie (calorieën), verzadigd vet of zout zit. Bij deze tweedeling hoort de volgende vuistregel: ‘Kies elke dag niet vaker dan drie tot vijf keer iets uit de dagkeuze en kies hooguit drie keer per week iets uit de weekkeuze. En daarbij geldt altijd: Hou het klein en eet niet te vaak hetzelfde.5 Een glaasje sap valt in de weekkeuze en is op die manier in te passen binnen een gezonde levensstijl. 

Bronnen: 

  1. Publicatieblad van de Europese Unie. Richtlijn 2012/12/EU van het Europees Parlement en van de Raad. Beschikbaar hier
  2. Brits Departement van Gezondheid. Nutrient analysis of fruit and vegetables. Beschikbaar hier
  3. WHO, Guideline: Sugars intake for adults and children. Beschikbaar hier
  4. Voedingscentrum, WHO komt met nieuwe richtlijnen vrije suikers. Beschikbaar hier
  5. Voedingscentrum, Achtergronden van de Schijf van vijf. Beschikbaar hier