De feiten op een rij

We zetten graag de feiten over vruchtensap op een rij.

  1. Vruchtensap bevat nooit toegevoegde suikers[1] - dit is zelfs wettelijk verboden. 
  2. Sinaasappelsap bestaat voor 10% uit van nature in het geperste fruit aanwezige suiker. 
  3. Een glaasje vruchtensap (150ml) bevat 3% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën voor vrouwen.[2]
  4. Vruchtensap is niets anders dan geperst fruit, zonder toevoegingen.[3] 
  5. Vruchtensap is een rijke bron van vitamine C en bevat foliumzuur en kalium.[4],[5] 
  6. Onderzoek toont aan dat vruchtensap geen vervanging is van groenten of fruit, maar dat het een aanvulling kan zijn op een gezond voedingspatroon.[6] 
  7. Mensen die vruchtensap drinken, houden er over het algemeen een gezondere levensstijl op na.[7] 
  8. Door het hoge gehalte vitamine C kan sinaasappelsap de opname van ijzer stimuleren.[8] 
  9. Vruchtensap kan kinderen helpen bij het wennen aan de smaak van groente en fruit, wat kan leiden tot gezonde keuzes op lange termijn.[9] 

Bronnen: 

  1. Publicatieblad van de Europese Unie. Directive 2012/12/EU of the European Parliament and of the Council. Hier beschikbaar. 
  2. FJM Nutrient Chart. Average values for kcal of OJ = 62 kcal/150mL. 62/2000 = 3.15%. Hier beschikbaar. 
  3. Publicatieblad van de Europese Unie. Directive 2012/12/EU of the European Parliament and of the Council. Hier beschikbaar. 
  4. Publicatieblad van de Europese Unie. EU Commission Regulation 432/2012 of 16/05/2012. Hier beschikbaar. 
  5. UK Department of Health. Nutrient analysis of fruit and vegetables. HIer beschikbaar. 
  6. Gibson, S. Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with diet quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society. 2012. Lees ook: CREDOC. Comportements et consommation alimentaire en France 2010. Enquête CCAF 2010. 2010. 
  7. Gibson, S. Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with diet quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society. 2012. Lees ook: CREDOC. Comportements et consommation alimentaire en France 2010. Enquête CCAF 2010. 2010. 
  8. UK Department of Health. Nutrient analysis of fruit and vegetables. Hier beschikbaar. 
  9. CREDOC. Comportements et consommation alimentaire en France 2010. Enquête CCAF 2010. 2010. Lees ook: Gibson & Boyd. Associations between added sugars and micronutrient intakes and status: further analysis of data from the National Diet and Nutrition Survey of Young People aged 4 to 18 years. British Journal of Nutrition. 2009. L O’Connor et al. Dietary Energy Density and its association with the nutritional quality of the diet of children and teenagers. Journal of Nutritional Science (2013) vol.2: e10, 1 – 8.