De basis van een gebalanceerd dieet is echter gelijk: eet gevarieerd en zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kan een gezonde levensstijl zowel ondervoeding als verschillende niet-overdraagbare ziektes en aandoeningen voorkomen. [1] Tegenwoordig consumeren mensen steeds meer producten met suikers, slechte vetten en zout. Ook eten we onvoldoende groenten, fruit en vezels. Iedereen heeft zo z’n eigen idee over gezonde voeding.
De basis van een gebalanceerd dieet is echter gelijk: eet gevarieerd en zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt (bij voorkeur direct afkomstig uit groenten en fruit in plaats van uit supplementen).
Fruit en groenten: het belangrijkste ingrediënt voor een gebalanceerd dieet voor volwassenen
In Nederland wordt geadviseerd om tenminste twee stuks fruit en 250 gram groenten per dag te eten. Helaas halen de meeste Nederlanders deze doelstelling niet. Het drinken van vruchtensap kan bijdragen aan voldoende consumptie van positieve voedingsstoffen uit fruit. Er wordt vaak gezegd dat mensen sap drinken in plaats van dat zij fruit en groenten eten. Dit is echter niet zo, uit onderzoek blijkt dat vruchtensapdrinkers juist méér groenten en fruit eten dan mensen die geen vruchtensap drinken. [2]
Kinderen eten zorgwekkend weinig fruit en groenten
Voor kinderen zijn voedingsstoffen essentieel voor een goede groei en ontwikkeling. Gezond eten reduceert daarnaast het risico op overgewicht en - op langere termijn - het risico op niet-overdraagbare ziektes en aandoeningen. Voor kinderen is het advies voor een gezond voedingspatroon gelijk aan dat voor volwassenen: tenminste twee stuks fruit en 250 gram groenten per dag. Tips om de consumptie van groenten en fruit bij kinderen te stimuleren:
Kinderen zijn niet altijd even happig op het eten van groenten. Af en toe een glaasje vruchtensap kan bijdragen aan de inname van nutriënten uit fruit. Wetenschappelijk onderzoekt toont bovendien aan dat vruchtensap kinderen kan helpen bij het wennen aan de smaak van groente en fruit, wat kan leiden tot gezonde keuzes op lange termijn. [3]
Hoe past vruchtensap in een gebalanceerd dieet?
Vruchtensap kan passen in een gebalanceerd dieet. We geven u graag een aantal voorbeelden van hoe vruchtensap in een gezond voedingspatroon past:
Zelfgemaakte sportdrank
Vanwege de samenstelling van vruchtensap, met name door de suikers en mineralen, is vruchtensap erg geschikt als ingrediënt voor een zelfgemaakte isotone sportdrank. [4] Om een sportdrank te maken meng je één deel sinaasappelsap met een even groot deel water. Voeg alleen nog een snufje zout (1,5gr/l ) toe.
Voor vijf porties: Meng de volgende ingrediënten: 500ml sinaasappelsap 500ml water Een snufje zout (1,5gr) [2]. Goed schudden en koud serveren.
Ontbijt met langzame koolhydraten
Erkend diëtiste Tanja Callewaert, verbonden aan het Fruit Juice Matters initiatief, adviseert om vruchtensap altijd in combinatie met andere voedingsmiddelen te combineren: “Gezond eten betekent niet alleen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, maar ook dat je bepaalde voedselcombinaties maakt die goed zijn voor je lichaam. Zo is vruchtensap goed te combineren met de proteïnes van yoghurt, het vet van eieren en de vezels van volkoren brood. Deze combinatie zorgt voor een lagere suikerspiegel, geeft je een vol gevoel en vermindert de behoefte aan suikers.” [5] Eet voor een voedzaam begin van de dag:
En af en toe een klein glaasje vruchtensap kan passen in een gezond voedingspatroon.
Een sappige salade om je ijzerreserves te verhogen
Vruchtensap is goed te combineren met salades. Een klein glas vruchtensap bevat meer dan 50% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. [6] Vitamine C is een sterke ‘hulp’ van andere voedingsstoffen. Zo zorgt het ervoor dat twee tot drie keer meer ijzer wordt opgenomen door het lichaam. [7] Kortom: een smakelijke manier om meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Meer informatie over de vitaminen en mineralen in vruchtensap vindt u bij Samenstelling van voedingsstoffen.
Bronnen: