Sinaasappelsap: risicofactor voor overgewicht en diabetes?

In juni hield professor Fred Brouns een lezing op het internationale congres van de Diabetes and Nutrition Study Group in Kroatië waarin hij sprak over de consumptie van honderd procent sinaasappelsap. Op basis van deze lezing is ook een artikel verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek (NTVD). 

Belangrijke conclusie van het artikel is dat het dagelijks drinken van een geringe hoeveelheid honderd procent sinaasappelsap geen invloed heeft op lichaamssamenstelling, gewichtstoename, diabetes en hartziekten bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Ook blijken personen die honderd procent vruchtensap consumeren slanker te zijn, een betere insulinegevoeligheid te hebben en geen verhoogd risico op diabetes te hebben. 

Brouns stelt dat op basis van de huidige inzichten geconcludeerd kan worden dat honderd procent vruchtensap past bij een gezond voedingspatroon als onderdeel van een algehele gezonde leefstijl. Hoewel sinaasappelsap in vergelijking met frisdrank een reeks nutriënten bevat die gunstig zijn voor de gezondheid, moet sap vanwege het suikergehalte niet in grote hoeveelheden geconsumeerd worden. Brouns hanteert hierbij een gouden regel: “honderd procent vruchtensap is een gezonde keuze, mits je per keer niet meer sap consumeert dan in een tot drie vruchten aanwezig is”. 

Zie voor meer informatie:

https://ntvd.media/artikelen/sinaasappelsap-risicofactor-voor-overgewicht-en-diabetes/ (alleen toegankelijk voor abonnees NTVD) 

https://www.preprints.org/manuscript/201809.0453/v1 (Engels)