Vruchtensap en fruit

Vruchtensap en fruit

In Nederland is twee stuks fruit en 250 gram groente de richtlijn.[1] De gemiddelde Nederlander eet echter minder fruit dan wordt geadviseerd. Vruchtensap kan een aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon, aangezien het een bron van positieve voedingsstoffen is.[1] [2]

In Nederland is twee stuks fruit en 250 gram groente de richtlijn. [1] De gemiddelde Nederlander eet echter minder fruit dan wordt geadviseerd. Vruchtensap kan een aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon, aangezien het een bron van positieve voedingsstoffen is. [1] [2]

Gezonde eetgewoontes 

De meeste Europeanen eten onvoldoende groente en fruit. [1] [4] Een glaasje vruchtensap kan een aanvulling zijn op de dagelijkse groente- en fruitinname. Vruchtensap kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon, vanwege de vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Zo bevat vruchtensap vitamine C en voedingsstoffen als foliumzuur, kalium en fytonutriënten. [5] [6] 

Vitaminen en mineralen 

De vitaminen en mineralen in vruchtensap komen uit het fruit waaruit het is geperst. Dit maakt het evenals fruit rijk aan voedingsstoffen. Zo bevat 100ml vruchtensap bijvoorbeeld ongeveer 220mg micronutriënten. Andere vruchtensappen bevatten verschillende vitaminen en mineralen die belangrijk zijn in een gezond voedingspatroon.

Conclusie:

Mensen die vruchtensap drinken, houden er over het algemeen een gezondere levensstijl op na dan mensen die dit niet drinken. [1]  
Vruchtensap kan een aanvulling zijn op de groente- en fruitconsumptie, geen vervanging.[1] [2] 
Vruchtensap kan kinderen helpen bij gewenning aan de smaak van groente en fruit, wat kan leiden tot gezonde keuzes op lange termijn. [2]
Vruchtensap is een weekkeuze buiten de Schijf van Vijf. [3] Drink het dus met mate. 

Text

Bronnen:

  1. Gibson, S. Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with diet quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society 2012, 71, pp. E23. 
  2. CREDOC. Comportements et consommation alimentaire en France 2010. Enquête CCAF 2010. 2010. 
  3. Voedingscentrum, Achtergronden van de Schijf van vijf, hier
  4. European Fresh Produce Association (Freshfel Europe) Consumption Monitor 2014 
  5. EU Commission Regulation 432/2012 of 16/05/2012 
  6. Fulgoni V and Quann E. National trends in beverage consumption in children from birth to 5 years: analysis of NHANES across three decades. Nutrition Journal 2012, 11:92. Hier beschikbaar.