Hoe wordt vruchtensap gemaakt?

In het productieproces van vruchtensap zijn er twee vormen: ‘uit concentraat’ of ‘niet uit concentraat’ 

HOE WORDT 100% VRUCHTENSAP GEMAAKT Niet uit concentraat

boomgaard

Fruit wordt gebruikt voor sap productie
Het fruit wordt snel geproduceerd voor het behoud van vitaminen en voedingswaarden
Pasteurisatie houdt sap langer vers
Ongepasteuriseerd
Sap dat dezelfde dag wordt geconsumeerd, niet uit concentraat
Gepasteuriseerd
Sap niet uit concentraat
Verpakkingen zoals pakken met een lange houdbaarheid helpen de smaak en de voedingswaarde van het sap binnenin te beschermen door het te beschermen tegen licht en lucht
100% vruchtensap omvat alleen fruit dat is geperst
100% vruchtensap bevat nooit toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen
Het drinken van 100% vruchtensap is een geschikte manier om meer fruit te consumeren en een goede gezondheid te stimuleren

De informatie in dit document wordt aangeboden voor professioneel gebruik in een niet-commerciele context. De tekst is niet bedoeld voor consumenten. De AIJN, Europese Vereniging voor Vruchtensappen is niet aansprakelijk voor het gebruik van informatie voor promotie of commerciele doeleinden. 

Fruitjuicematters

In het productieproces van vruchtensap vormen de termen ‘uit concentraat’ of ‘niet uit concentraat’ een belangrijk verschil. In het geval van sinaasappelsap betekent dit bijvoorbeeld: 

Niet van concentraat 

Net als bij alle vruchtensappen begint het verhaal van sinaasappelsap in de boomgaard waar het fruit wordt geteeld. Lokale telers kweken de sinaasappels totdat ze rijp zijn en klaar om met de hand geplukt te worden. Als het rijpe fruit eenmaal geoogst is, wordt het grondig geïnspecteerd – alleen mooie, rijpe sinaasappels worden gebruikt voor sinaasappelsap. Het inspectieproces verloopt snel om ervoor te zorgen dat het fruit geen natuurlijke voedingsstoffen verliest en vol vitamines blijft. Aangezien het fruit direct van de boomgaard komt, wordt het gewassen en gereinigd voor het geperst wordt. 

Als het sap eenmaal uit de sinaasappel geperst is, wordt het meestal licht gepasteuriseerd om het sap langer vers te houden. Pasteurisatie is een gebruikelijke en breed geaccepteerde methode om de natuurlijke voedingsstoffen te beschermen en de kwaliteit te handhaven. 

Wel uit concentraat 

Hierbij heeft het proces meerdere fases. Afhankelijk van de techniek wordt het sap verhit door stoom waardoor het water verdampt. Ook is het mogelijk om sap uit te filteren en vervolgens te concentreren met de techniek van omgekeerde osmose. Zo ontstaat sapconcentraat. Door water toe te voegen aan het concentraat en het goed te mengen ontstaat weer hoogwaardig sap. 

Tot slot wordt het sinaasappelsap zo verpakt dat de vitamines en mineralen beschermd worden tegen de effecten van licht, temperatuur en lucht. Daardoor kunnen we vruchtensap in optimale staat drinken. Houd deze pagina de komende weken in de gaten voor meer informatie, waaronder factsheets en video's over hoe sinaasappelsap wordt gemaakt: van pluk tot glas.