Definities rondom vruchtensap

Vruchtensappen of in de volksmond ook wel sap genoemd, zijn dranken gemaakt van fruit. Er bestaat echter regelmatig verwarring over een duidelijke beschrijving rondom sap gemaakt van fruit. Vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank bestaan niet voor 100% uit fruitsap. Zij bevatten naast vruchtensap water, toegevoegde suiker en vaak ook citroenzuur, aroma’s en andere hulpstoffen. Het sapgehalte moet op de verpakking staan. Er bestaat ook limonade met vruchtenextract, daar zit nog minder vruchtensap in. 

Definities 

In de Warenwet is vastgelegd wanneer iets een vruchtensap of een vruchtendrank mag heten. We zetten de definities op een rij [1]: 

  • Vruchtensap. Dit bestaat altijd voor 100% uit fruit. Suikers en zoetstoffen mogen niet worden toegevoegd en bevat alleen suikers die van nature aanwezig zijn in fruit. Vruchtensap kan ook uit verschillende vruchten bestaan. Bij een gemengd vruchtensap moet de naam wel de inhoud juist weergeven. Bijvoorbeeld een mix van 90% appel en 10% aardbei moet ‘appel- en aardbeiensap’ genoemd worden, en geen ‘aardbeiensap’. Als er meer dan 3 soorten fruit in het sap aanwezig zijn, dan mag het product multivruchtensap heten, of vruchtensap van verscheidene vruchten. 
  • Vruchtensap uit concentraat. Dat wil zeggen dat het water eruit is gehaald en later weer toegevoegd. Dit maakt het gemakkelijker om het sap te vervoeren. Op het etiket moet staan of het sap uit concentraat is. 
  • Vruchtendrank (vruchtennectar). Wordt gemaakt uit (geconcentreerd) vruchtensap of vruchtenmoes en water. Het minimale vruchtgehalte is in de warenwet vastgelegd en moet op het etiket staan als “vruchtengehalte: ten minste …%”. Bijvoorbeeld granaatappelnectar moet voor 25% uit granaatappel bestaan. Aan vruchtendrank (vruchtennectar) mogen wel suiker of zoetstoffen zijn toegevoegd. Ook extra vitamines, mineralen en vruchtvlees mogen worden toegevoegd. Dat moet dan op het etiket staan. 

Er bestaan ook andere soort dranken op basis van fruit. Bijvoorbeeld een vruchtenfrisdrank met appel- en frambozensap uit concentraat. Als de vrucht in de naam of in beeld op het etiket staat, dan moet het percentage bij de ingrediëntenlijst vermeld staan. In de Warenwet is niet vastgelegd wat het minimale percentage dan moet zijn. 

Bronnen: 

  1.  www.voedingscentrum.nl