Kwaliteit en beleid

Vruchtensap is rechtstreeks afkomstig van het fruit waaruit het geperst is. Als er vruchtensap op de verpakking staat, zit er nooit toegevoegde suiker in. Dit is wettelijk verboden.1

Het leveren van hoge kwaliteit vruchtensap is een prioriteit voor de Nederlandse en Europese vruchtensappensector. Vruchtensap moet lekker én zo gezond mogelijk zijn. De sector doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat het vruchtensap van de hoogst mogelijke kwaliteit is, zo veilig mogelijk geproduceerd wordt en voorzien is van zoveel mogelijk voedingsstoffen. 

Gedurende alle stadia van het productieproces werken Europese vruchtensapproducenten volgens de internationale CODEX standard en Europese wetgeving om ervoor te zorgen dat alleen vruchtensap van de beste kwaliteit naar de consument gaat.2 De sector werkt daarbij samen met de European Quality Control System (EQCS), een onafhankelijke instantie die de kwaliteit en veiligheid van vruchtensap controleert.

Om de veiligheid te waarborgen van zowel de consument als het vruchtensap heeft de Europese organisatie van sapproducenten AIJN een eigen gedragscode ontwikkeld voor de toeleveringsketen van vruchtensap. Deze is erkend door de Europese Commissie en wordt internationaal toegepast.Naast andere kwaliteitsnormen levert de zogenaamde Code of Practice Expert Group referentierichtlijnen voor groente- en vruchtensappen die een bijdrage leveren aan het kwantificeren van het effect van uiteenlopende factoren op sap. Ook evalueert deze de kwaliteit en herkomst.   

Vruchtensap wordt zodanig geperst, gepasteuriseerd en verpakt dat zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden blijven – het bewijs vind je in het glas! Zo zijn er verschillende tests uitgevoerd met sinaasappelsap, waarbij het sap op diverse temperaturen is gepasteuriseerd. Het resultaat: bij pasteurisatie blijft praktisch alle vitamine C (meer dan 95%) behouden.4

Bronnen:

1. Publicatieblad van de Europese Unie. Richtlijn 2012/12/EU van het Europees Parlement en van de Raad. Beschikbaar op: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:115:0001:0011:EN:PDF.

2. Codex General Standard for Fruit Juices and Nectars (247-2005). Available at: http://www.codexalimentarius.org/.  

3. AIJN Code of Practice. Available at: http://www.aijn.org/publications/code-of-practice/the-aijn-code-of-practice/. 

4. Whitepaper: Vitamin C retention in orange juice production: getting past the myths and doing more with less
https://endpoint895270.azureedge.net/static/documents/processing/vitaminc-retention-white-paper.pdf

 

Quality.jpg

Meer informatie nodig?

Neem contact met ons op via de contactpagina van Fruit Juice Matters.

Contact opnemen