FAQ

Kan ik vruchtensap drinken als onderdeel van een gezond voedingspatroon?

  • Vruchtensap kan, indien met mate geconsumeerd, een aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon. Het bevat vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid.1 Sinaasappelsap is bijvoorbeeld een rijke bron van vitamine C en bevat tevens foliumzuur, kalium en fytonutriënten.1
  • In Nederland laat de fruitconsumptie te wensen over. Een glaasje vruchtensap drinken kan een aanvulling zijn op de inname van groente en fruit.2,3
  • In landen als het Verenigd Koninkrijk en Spanje is vruchtensap vanwege de vitamines en mineralen als een portie groente en fruit opgenomen in de richtlijnen voor 5 porties per dag.

 

Bevatten vruchtensappen suiker? Wat betekent dit voor mij?

  • Vruchtensappen bevatten allemaal de van nature voorkomende suikers uit het geperste fruit.4
  • Er zit NOOIT toegevoegde suiker in vruchtensap. Dat is wettelijk verboden (zie ook European Directive 2012/12/EU).4
  • Een glas vruchtensap bevat slechts 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2000 kcal voor vrouwen en heeft een GI (glycemische index) van 50, vergelijkbaar met fruit.5

Hoe kan ik contact opnemen met Fruit Juice Matters?

Neem contact op met Fruit Juice Maters via de contactpagina.

 

Bronnen:

1. Brits Departement van Gezondheid. Nutrient analysis of fruit and vegetables. Beschikbaar op: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/167942/Nutrient_analysis_of_fruit_and_vegetables_-_Summary_Report.pdf

2. Gibson, S. Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with diet quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society 2012, 71, pp. E23.

3. European Fresh Produce Association (Freshfel Europe) Consumption Monitor 2014

4. Publicatieblad van de Europese Unie. Richtlijn 2012/12/EU van het Europees Parlement en van de Raad. Beschikbaar op: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:115:0001:0011:EN:PDF.

5. Foster-Powell, K., Holt, S. & Brand-Miller, J. (2002) International table of glycaemic index and glycemic load values: 2002. The American Journal of Clinical Nutrition 76, pp. 5-56

 

 

Meer informatie nodig?

Neem contact met ons op via de contactpagina van Fruit Juice Matters.

Contact opnemen